Maskintvätt av heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor i hemmet har ökat i popularitet men är fortfarande inte lika vanligt som förr. Men det är desto vanligare på olika arbetsplatser, där man har funnit att de fyller många bra funktioner. Det finns många fördelar med heltäckningsmattor, som att de är skonsammare för benen och fötterna att gå på. Halkrisken är mindre än på ett vanligt golv och de är bättre för allergiker i motsats till vad många tror, eftersom mattan binder damm, som annars skulle ha yrt omkring hela tiden. En heltäckningsmatta är dessutom bra som ljudisolering.

Underhålla en matta

För att en heltäckningsmatta ska vara lättskött, krävs ett regelbundet underhåll. Om mattan hålls fräsch och ren kommer den att uppfylla alla de bra funktionerna. Det är inte svårt att hålla en heltäckningsmatta ren. Förutom att dammsuga den med en borstvalsdammsugare, som både borstar och suger upp damm ur mattan, ska den tvättas med jämna mellanrum. Många tycker att det är lite överkurs, men genom att tvätta mattan blir den också lättare att dammsuga och den håller sig fräsch.

Mattvätt

Det finns många företag som har specialiserat sig på mattvätt. Vid ångtvätt, tvättas mattan först ren med vatten och rengöringsmedel, sedan sköljs mattan samtidigt som vattnet sugs upp igen. Det viktiga är att inga rengöringsmedelsrester eller vatten blir kvar. Du kan även tvätta heltäckningsmattor själv och det bästa tipset är då att hyra en maskin avsedd för att tvätta mattor. Det är inte svårt att tvätta mattor själv, se bara till att följa instruktionerna noggrant och som sagt, det viktigaste är att det inte blir kvar något vatten under mattan som kan orsaka mögel. För att vara säker på att få rätt maskin som klarar av din typ av matta ska du rådgöra med en fackman innan eller kanske ännu bättre, anlita proffs på mattvätt.