RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt och omfattar så kallade hushållsnära tjänster. Det så kallade RUT-avdraget görs enbart på arbetskostnaden, så kostnad för eventuella städprodukter får du stå för själv om inte firman har bakat in det i kostnaden. Från och med juli 2016 utökades avdraget till att omfatta fler hushållsnära tjänster vilket innebär att du kan få ersättning för trädgårdstjänster samt för hjälp vid in- och utflyttning och för vissa, enklare, IT-tjänster.
Hur mycket får jag dra av?
Regeringen klubbade igenom nya regler för RUT som gäller från och med den första januari 2016. Dessa förändringar innebär att en person under 65 år får göra avdrag för 50 % av arbetskostnaden till max 25 000 kronor per år medan den som är över 65 år får tillbaka max 50 000 kronor. RUT-avdraget begränsas även när det gäller städning så att det enbart gäller enklare städ eller rengöring och flyttstäd. Det går inte längre att få RUT-avdrag för matlagning, vilket var möjligt före första januari 2016.
Vem har rätt till RUT-avdrag?
För att du ska ha rätt till RUT krävs att arbetet utförts hemma i din fastighet. Lagen omfattar även fritidshus och hemma hos dina föräldrar förutsatt att det är du som har betalat för städhjälpen naturligtvis. Är du tveksam på vad som gäller kan du alltid titta in på Skatteverkets hemsida. De har alltid den senaste informationen om alla skatteavdrag.
Vilka tjänster ingår egentligen?
Förutom städ som nämnts tidigare ingår fler tjänster i RUT-avdraget. Du kan till exempel göra avdrag för gräsklippning, snöskottning och för barnpassning. Du kan även göra avdrag för hämtning och lämning på förskola. RUT-avdraget omfattar även tvätt och hjälp med personlig hygien och andra uppgifter som brukar omfattas av kommunal eller privat hemtjänst.